Všetko si dobre premyslite…

Zvážte, či Vy a Vaša rodina ste na mačiatko pripravení, netrpíte alergiou a či máte zváženú aj finančnú náročnosť tohto krásneho stvorenia. Porozprávajte sa s niekým, kto už mačičku má a spýtajte sa na informácie, ktoré Vás zaujímajú. Možno stačí len kontaktovať Občianske združenie, ktoré pôsobí čo najbližšie pri mieste vášho bydliska, určite Vám radi poradia a odpovedia na otázky Vedzte, že finančné náklady nie sú zanedbateľné. Počas celého života mačky, či už chovanej v byte alebo žijúcej voľne pri vašom rodinnom dome / v dobrých podmienkach a starostlivosti sa mačička  dožíva v priemere okolo 15 rokov – 20 rokov/ budete kupovať pre ňu podstielku, kvalitné krmivo, vitamíny, budete mačku pravidelne očkovať a odčervovať. Pokiaľ ste rozhodnutí venovať sa chovu mačičiek – ten tiež prináša nemalé náklady, ukráti Vás o množstvo vášho času, chov si vyžaduje celého človeka , menej nestačí …

Skúmajte, hľadajte…

Rozmyslite si, aké mačiatko chcete, prečítajte si dostupnú literatúru, Rozhodnite sa, či chcete mačičku do bytu alebo „ myškolovku“ ktorá bude žiť u Vás na dvore a lapať myšky. Ak ste sa rozhodli pre mačiatko s preukazom pôvodu, zavolajte chovateľom a informujte sa, aké má to ktoré plemeno  povahu, akú náročnosť na starostlivosť vyžaduje. V rodine si ujasnite, kto sa bude o mačku starať a zapojte do tejto činnosti aj deti. Je Váš dom alebo byt dostatočný pre chov mačky? Jedna mačka potrebuje podľa FIFe normy min. 6m2 priestoru. Počítajte s tým, že mačka má srsť a tá sa pravidelne vymieňa. Dohodnite si, kto sa postará o mačku v čase vašej dovolenky, prípadne neprítomnosti. O zdravie mačičky sa treba s pravidelnosťou starať, je potrebná vakcinácia a potom pravidelná revakcinácia , pravidelne odčervovanie a u mačiek žijúcich na vidieku pravidelné ošetrovanie prípravkami na odstránenie bĺch a iných vonkajších parazitov Pokiaľ máte záujem o mačičku bez preukazu pôvodu, navštívte niektorí z útulkov opustených zvierat, v ktorých je množstvo smutných mačičiek, určite si z ich ponuky vyberiete. Možno práve to jedno mačiatko, ktoré tam uvidíte a ktoré hľadá nový domov, je priam stvorené priamo pre Vás.

 

Aké plemeno mačky je vhodné

Vzhľadom na to, že mačky sa delia podľa dĺžky srsti, ktorá priamo geneticky sa viaže na povahu, treba zvážiť, ktoré plemeno by vám najlepšie vyhovovalo. Perzské ( dlhosrsté ) mačky sú považované za kľudné a prítulné, ideálne do bytu a rodiny. Ich krásu dlhej srsti treba udržiavať pravidelným česaním a kefovaním. Výhodou polo dlhosrstých je ich menšia náročnosť na údržbu ich srsti v perfektnom stave. Patrí k nim Mainská mývalia, vyšľachtená v USA, ktorá miluje výbeh, Nórska lesná rada chodí na výzvedy, Turecká angora je elegantný, orientálny typ, ale jej úprave srsti treba venovať viac pozornosti. Birma sa považuje za milú a priateľskú, má nádherný melodický hlas a má rada spoločnosť aj iných zvierat. Tureckej van vôbec nevadí voda, je temperamentná a rada vystupuje v úlohe vodcu. Do skupiny krátkosrstých mačiek patria Rexy, ktorí potrebujú teplo, sú veľmi milí a prítulní. Britské a kartúzske mačky sú sebavedomé, majú veľmi radi deti a sú tiež veľmi prítulné. Somálske mačky sú považované za veľmi hravé a živé, ale k cudzím ľuďom zdržanlivé. Korat a Singapurská mačka, ktorá patrí k najmenším plemenám mačiek, majú radi ticho, nedôveru vyvolávajú u nich hluční ľudia. Ragdoll a Exotické mačky majú povesť jemných a dobromyseľných mačiek. Ruská modrá s jemným, tichým hlasom má rada pokoj. Pre extrémnych ľudí sú vhodné bezchvosté mačky Manx, ktoré majú mierny temperament, sú vhodné do bytu a sú veľmi znášanlivé. Jávanské a balinézske mačky sú veľmi citlivé, mierne temperamentné, ale s túžbou po pohybe. Abesínske si vyžadujú úzky kontakt s človekom, sú učenlivé, priateľské a radi sa šplhajú. Siamske mačky sú považované za rozmarné, inteligentné, veselé a citlivé. Radi využívajú svoj prenikavý hlas. Patria k najtemperamentnejším plemenám. Orientálne mačky milujú teplo, sú prítulné, maznavé a veľmi viazané na človeka. Európske mačky si najviac ponechali nespútanosť a svojskú povahu typickú pre mačky domáce. Dokážu neskonale milovať svojho pána, ale nikdy si ich nepodmaníš.

Chov mačky v byte a v rodinnom dome

Mačička je tvor mimoriadne prispôsobiví a pokiaľ má dostatok životného priestoru a milých ľudí okolo seba, vie si život patrične užívať. Pokiaľ ste sa rozhodli pre mačičku, ktorá bude u vás doma chytať myšky , je vhodnejšia mačička, ktorá od narodenia spolu s matkou žila vonku, je naučená chytať myši a i iné hlodavce a jej inštinkty nie sú potlačené niekoľkogeneračným životom výlučne v byte. Takáto mačička sa bude vedieť o seba lepšie postarať a vyhnúť sa nebezpečenstvám, ktoré voľnosť prináša. Ak ste sa rozhodli kúpiť si mačičku ako spoločníka do bytu, je vhodnejšie vybrať si konkrétne plemeno, skontaktovať chovateľov a potom pristúpiť ku kúpe mačiatka. Kontakty na chovateľov vám tiež bude vedieť poskytnúť Občianske združenie. Tieto Občianske združenia zastrešuje Federácia Felis Slovakia, so sídlom v Bratislave.

U mačiek je ťažko konkretizovať, ktoré plemeno je najvhodnejšie do bytu, pretože i tie najväčšie plemená mačiek so životom výlučne v byte, nemajú žiadny problém. Častokrát sa stane, že v jednom paneláku je niekoľko rodín, ktoré doma mačičku chovajú a vôbec o sebe nevedia, zistia to až pri nejakom náhodnom stretnutí napr. pri návšteve u veterinára alebo na niektorej z výstav mačiek a pod. Mačka je totiž veľmi tichý spoločník, nerobí hluk a nemá taký hlasitý prejav ako psík. Svojimi jemnými labkami ticho chodí po panelákovom byte aj o polnoci a nik o nej nevie. Mačku totiž netreba brávať na prechádzky ako psíka a preto „ mačkári„ nemajú takú možnosť stretávať sa pri venčení ako ľudia, ktorí chovajú psov. Samozrejme, tým im chýba možnosť poradiť sa , vymeniť si zážitky, skúsenosti. A tu sme opäť pri Občianskych združeniach, ktoré týchto milovníkov mačiek združujú do jednej organizácie, a tu majú jej členovia možnosť získať radu alebo sa len tak príjemne porozprávať .